HERBELEEF HET WK WIELRENNEN IN DE LEUVENSE BINNENSTAD!

Ride Leuven
15.08.2023

logo

Ride Leuven

Denk jij ook met fijne herinneringen terug aan het WK wielrennen 2021 in Vlaanderen? Wil je die ongelofelijke sfeer opnieuw beleven? Dat kan! Op dinsdag 15 augustus staat de “Ride Leuven” op het programma, een heerlijke fietshappening in en rond Leuven waarbij we jong & oud uitnodigen om mee te komen fietsen en supporteren in een zomerse setting.

Ben je een getrainde fietser en op zoek naar dat tikkeltje extra? Schrijf je dan in voor de 80 km of 110 km en pik onderweg ook de WK-hellingen mee van de Flandrienlus in de Druivenstreek.

Het stadscentrum in Leuven zal gedurende de hele dag afgesloten zijn voor het verkeer. Voor iedereen die rustig door de stad wil fietsen voorzien we een lokale lus van 21 km. Iedereen is welkom: jong en oud, beginners en gevorderden, met familie of alleen, … Je kan er genieten van een tof en zorgeloos fietsparcours.

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

Fotoservice

Sportograf.com is de officiële fotoservice van Ride Leuven! Door hun jarenlange ervaring als fotograaf, maar ook als sporter, zorgen zij steeds voor de perfecte actiefoto’s om jouw topprestatie in beeld te brengen.

Foto's

Ride Leuven 2023


Parcours

Na de start aan de sporthal, staat de Flandrienlus als eerste op het programma. De eerste kilometers die je voorgeschoteld krijgt tussen Leuven en de Druivenstreek zijn een ideale opwarmer om daarna Huldenberg binnen te rijden. Dit is het sein dat het klimmen kan beginnen. Vanaf hier krijg je echte kuitenbijters voor de wielen geschoven zoals de Smeysberg, Bekestraat en S-bocht in Overijse. Het waren deze hellingen waar iedereen op het puntje van zijn stoel zat tijdens het WK. Je ziet zo opnieuw de duizenden supporters langs de weg staan en de Belgische garde in het peloton voorbij zoeven. Na de opeenvolging van beklimmingen volgen een aantal rustige kilometers waarbij je even kan uitpuffen. Eindigen doe je met de prachtige stadslus in Leuven. Met net geen 777 hoogtemeters is de tocht van 80 km zeker niet te onderschatten!

Als je echt je benen eens wilt testen raden we je de tocht van 110 km aan. Na de start in Heverlee volgt, net zoals bij de korte afstand, het zwaardere werk in Overijse en omstreken met hellingen die zich in sneltempo opvolgen. Via Neervelp en Pellenberg wordt de eindsprint ingezet richting de finish in hartje Leuven. In dit laatste stuk volgen nog enkele klimmetjes waardoor de benen zeker op de proef zullen worden gesteld. Ook de lange afstand sluit af met een nostalgische stadslus doorheen Leuven die je terug meeneemt naar het WK. Met ongeveer 1036 hoogtemeters heeft dit parcours alles in petto voor een uitdagende en mooie rit!

Opgelet! Het lokale parcours is alleen toegankelijk tussen 10u30 – 12u00. Vertrek dus zeker op tijd om jou geliefkoze parcours volledig af te ronden.

21 km
+179m
Start & Finish: Leuven (Heverlee)

Sint-Antoniusberg

Keizersberg

Leopold-Decouxlaan

Wijnpers

80km
+788m
Start & Finish: Leuven (Heverlee)

Smeysberg

Mommaertsstraat

S-bocht

Bekestraat

Horenberg

Veeweidestraat

Kleinwaverstraat

Sint-Antoniusberg

Keizersberg

Leopold-Decouxlaan

Wijnpers

110 km
+1036m
Start & Finish: Leuven (Heverlee)

Smeysberg

Mommaertsstraat

S-bocht

Bekestraat

Horenberg

Veeweidestraat

Kleinwaverstraat

Lastberg

Bollenberg

Meiberg

Sint-Antoniusberg

Keizersberg

Leopold-Decouxlaan

Wijnpers

Bekijk de parcours via RouteYou:

Online inschrijven

Parcours gekozen? Prima! Hieronder vind je alle tarieven voor Ride of Leuven.

Tarieven

21 km

80 km

110 km

Voordeeltarief (t.e.m. 3/8)

Gratis

20 €

25 €

Standaardtarief (na 3/8)

Gratis

25 €

30 €

Vroeg inschrijven loont de moeite!

Spring mee met de vroege vlucht en schrijf je in voor 4 augustus, zo zit je in de ontsnapping en geniet je van een voordelig tarief.

Leden van Cycling Vlaanderen/FCWB kunnen steeds aan het voordeeltarief inschrijven.

Praktische info

De organisatie voorziet voldoende parking in de nabijheid van start en aankomst. Op deze manier kan je veilig je wagen parkeren.

Beschikbare parkings:

 • Ambachtenlaan
 • Interleuvenlaan/Technologielaan/Esperantolaan
 • Parking FACQ
 • Parking Mazak (69 plaatsen)
  • Open om 6u30
  • Gesloten om 16u00
 • Parking Terumo (156 plaatsen)
  • Open om 6u30
  • Gesloten om 16u00
 • Parking Inetum (76 plaatsen)

 

 

Sporthal Heverlee
Hertogstraat 178
3001 Heverlee

Start

21 km: 10u30 – 11u30 (lokale lus is toegankelijk tussen 10u30 en 12u00)
80 km: 8u00-9u30 (lokale lus is toegankelijk tussen 10u30 en 12u00)
110 km: 7u30-8u30 (lokale lus is toegankelijk tussen 10u30 en 12u00)

Indien je de fietstocht van 80 of 110 km rijdt, eindig je met de Leuvense stadslus. Belangrijk: de stadslus in Leuven is enkel toegankelijk tussen 10u30 en 12u voor de Ride Leuven.

We gaan ervan uit dat iedereen zijn of haar eigen tempo kent en weet hoelang hij of zij over een bepaalde afstand doet. Het lokale parcours voor de 110 km zal beginnen op kilometer 93 en voor de 80 km zal het lokale parcours beginnen op kilometer 62. Hou dus zeker goed rekening met het lokale parcours zodat je jou gekozen parcours volledig kunt afwerken op een afgesloten parcours.

Finish

De laatste bevoorradingspost sluit om 13u00. Indien je hier later arriveert, ben je geen officiële deelnemer meer en ben je verplicht om de kortste weg naar de finish te nemen. De finish in Heverlee sluit officieel om 14u30.

 • Uitgebreide bevoorradingen
 • Ongevallenverzekering (geen helm = niet verzekerd)
 • Technische bijstand bij de start en bevoorradingen, pechverhelping op het parcours
 • Medische bijstand bij de start en bevoorradingen
 • Seingevers op het parcours en aan de start-/finishlocatie
 • Perfecte signalisatie op het parcours
 • Kaderplaatje


* Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje! Deelnemers zonder kaderplaatje worden niet op het parcours toegelaten.

Scan & ride

Schrijf online in en ontvang je ticket via mail. Zo kan je meteen je kaderplaatje afhalen bij vertoon van je ticket aan de Scan & Ride balies en hoef je niet meer van de fiets!

Daginschrijving

Schrijf je liever ter plaatse in? Dat kan, dan krijg je van ons na betaling meteen je kaderplaatje.

De inschrijvingsstand in Leuven zal geopend zijn op dinsdag 15 augustus 2023:

 • 21 km: 10u00 – 11u30
 • 80 km: 7u30 – 9u30
 • 110 km: 7u30 – 8u30

De laatste bevoorradingspost sluit om 13.00 uur. Indien je hier later aankomt, ben je geen officiële deelnemer meer en ben je verplicht om de kortste weg naar de finish te nemen. De finish in Leuven sluit officieel om 14.30 uur. 

Kleedkamers en douches

Er zijn kleedkamers en douches voorzien aan de finish in de sporthal. 

Pech onderweg?

Er is technische bijstand voorzien bij de start en de bevoorradingen. Geraak je niet tot daar? Bel dan naar het noodnummer dat op de achterkant van je kaderplaatje vermeld staat om beroep te doen op onze mobiele pechverhelping.

Medische bijstand is voorzien bij de start en bij de bevoorradingen. Bij dringende medische hulp bel je uiteraard het noodnummer 112.

Je bevindt je op de openbare weg waarbij de wegcode van toepassing is.

De organisatie en de politie zullen toezien op het respecteren van de wegcode. Overtredingen worden gesanctioneerd.

Respecteer de aanwijzingen van politie en seingevers om je eigen veiligheid, en die van andere weggebruikers, niet in het gedrang te brengen.

Opgelet bij het oversteken van spoorwegen op het parcours! Zodra de lichten op rood springen ben je verplicht om onmiddellijk halt te houden, steek in geen geval de sporen over.

Geniet tijdens je tocht van uitgebreide bevoorradingen met Etixx sportvoeding en sportdrank, water en een uitgebreid assortiment aan koeken en fruit.

Aantal bevoorradingen*:
 • 80 km: 1 bevoorrading
 • 110 km: 2 bevoorradingen

De laatste bevoorrading sluit om 13.00 uur.

*Bevoorrading enkel op vertoon van het kaderplaatje!

ETIXX SPORTVOEDING

Etixx fuels your goal

Etixx Sports Nutrition biedt sporters een gezonde ondersteuning voor duurzame sportprestaties. Dankzij onze samenwerking met Etixx Sports Nutrition zal je tijdens jouw voorjaarsklassieker kunnen genieten van een kwalitatieve bevoorrading met Etixx producten (Isotonic, Energy gel, Energy Sport Bar,…). Daarnaast zal je ook kunnen genieten van exclusieve acties en kortingen op het Etixx gamma bij de inschrijving en na het evenement. Op die manier kunnen we alle sportievelingen begeleiden in het voorbereiden en het behalen van de finish!

In een hogere versnelling met Etixx

Voldoende trainen is de sleutel tot succes, maar zonder een dagdagelijks gezond voedingspatroon en de juiste sportvoeding voor, tijdens en na elke rit, lukt het nooit om met trainen alleen je volle potentieel te bereiken.

Sporters hebben in het algemeen – door hun fysieke inspanningen – ook een hogere behoefte aan vitaminen en mineralen. Extra supplementen worden om die reden sterk aanbevolen. Het complete Etixx sportvoedings- en supplementengamma ondersteunt je hierin perfect, alle producten voldoen dan ook aan de hoogste kwaliteitseisen en dragen het Informed Sports kwaliteitslabel.

Om de deelnemers optimaal te begeleiden bij de keuze van de meest geschikte sportvoeding in de voorbereiding en tijdens de voorjaarsklassiekers, heeft Etixx een pagina ontwikkelt met specifiek advies voor wielrenners.

Neem deel en steun Younited Cycling

Fietsen is behalve een ontspannende activiteit ook een krachtig middel. Onder het motto ‘My Team, My Home’ bouwt Younited Cycling aan fietsteams waar iedereen welkom is en meetelt.

Hun deelnemers zijn experten in het dagelijkse overleven die strijden tegen kwetsbaarheid op het vlak van huisvesting, psychische gezondheid, welzijn, armoede, migratie of verslaving.

In hun peloton vinden ze meer dan enkel ploegmaats, ze vinden er een thuis. Ze worden gecoacht door sociaal werkers die hen een warm welkom bieden en individuele aandacht schenken, om hen zowel op als naast de fiets te begeleiden.

Extra middelen zijn nodig om Younited Cycling te doen groeien. Ook jouw bijdrage kan helpen. Bij je inschrijving heb je de mogelijkheid om 5, 10 of 15€ te doneren voor Younited Cycling.

Gezondheid

De organisator raadt iedereen aan om geen zware inspanningen te leveren waarop men fysiek niet goed voorbereid is. Maak verstandige keuzes aangaande de afstand die je wil afleggen en/of het tempo dat je je lichaam wil opleggen. 

Wie prestatiegericht en aan hoge intensiteit wil sporten, laat zich best jaarlijks controleren door een (sport)arts. Het voorleggen van medische attesten is niet verplicht. 

Het is aan de sporter zelf om te beslissen hoe hij omgaat met de informatie die hij meekrijgt tijdens een medische controle. De organisator draagt dienaangaande geen verantwoordelijkheid.

The essential guide for cycling in Flanders

Waarom niet langer in de buurt vertoeven? Ga als een echte Flandrien afzien op de bekende bergs & cobbles. 

Ontdek indrukwekkende routes, toffe events, uitdagende bucket lists en tips voor je verblijf! 
Bezoek de meest historische steden van Vlaanderen en lest de dorst met een van onze bekende bieren.

Wil je op hoogte blijven van onze events?

Laat je emailadres dan hier achter.